söndag 29 juni 2008

Bröd i gryta

  • Efter c:a 15 timmar i rumstemp.
    På bakbordet med generöst med mjöl. Jag rörde den så lite som möjligt och la den att jäsa med skarven ner på linneduk med vetekli på.
    Så här!!
    Efter 2 timmars jäsning
    Så i varm gjutjärnsgryta som stått i 250C varm ugn 10min.
    Man tar :

    • 6g jäst
    • 3½dl kallt vatten
    • 1tsk salt (drygt)
    • 420g Vetemjöl special
    ELLER

    • 210g Vetemjöl Special och
    • 210g Dinkel fullkorn. (Jag använde Änglamarks eko-mjöl och Biofoods Dinkel fullkorn)

    Låt detta stå 12-18 tim.
  • Baka ut på väl mjölad bakskiva och låter degen 2 tim. i bakhanduk med vetekli över och under degen.
  • Sätt ugnen på 250C, och ställ in grytan 10min. innan den skall användas så den är varm.

  • Lägg den sedan i den uppvärmda grytan med skarven upp och sänk tempen till 225C och lägg på locken innan den ställs på nedre falsen.
  • Grädda 30 min.
  • Ta sedan av locket och grädda ytterligare 20-30 min.
  • Ta ut grytan och lägg brödet på ett galler och låt svalna UTAN bakduk!!


Det finns mer att läsa på denna sida: http://www.thefreshloaf.com/

Inga kommentarer: