lördag 2 augusti 2008

Frödings Cider




För flera år sedan satte jag egen cider. Den blev bra och detta är nu den sista flaskan. Den har varit lagrad minst 5 år och smakar bara bättre ju längre den får stå. Den har en rejäl YPK-faktor så man får vara lite försiktigt!! Jättefina bubblor är det!
  • 5kg svenska äpplen
  • Vatten
  • 1msk Askorbinsyra
  • 3-400g socker per avrunnen saft
  • 50g citronsyra

    Gör så här;
  • Skölj äpplena, och ta bort fäste och skaft.
  • Skär i bitar och lägg dem i en stor gryta.
  • Häll på kokande vatten så att det täcker äpplena.
  • Strö i Askorbinsyra.
  • Rör om.
  • Sätt på lock och låt grytan stå i rumsvärme.
  • Rör om varje dag och försök mosa sönder äppelbitarna.
  • Efter 3-4 dagar startar jäsningen. Tänk på att inte peta med fingrarna i grytan.
  • När massan slutat jäsa efter 8-16 dagar silar man den genom silduk.
  • Mät saften och beräkna mängden socker efter mängden saft.
  • Värm en liter av saften och ha i citronsyran och sockret i den.
  • Blanda det i den kalla saften.
  • Rör om.
  • Häll saften på rengjorda flaskor och täck över.
  • Sätt INTE på korken förrän efter ett par dagar. Det får inte bubbla i cidern.(lägg en handduk över flaskorna.)
  • Denna cider kan förvaras länge och blir bara godare!!

Kan spädas med vatten eller mineralvatten vid servering.

1 kommentar:

Frida sa...

Detta kommer jag helt klart att prova i år!