
För flera år sedan satte jag egen cider. Den blev bra och detta är nu den sista flaskan. Den har varit lagrad minst 5 år och smakar bara bättre ju längre den får stå. Den har en rejäl YPK-faktor så man får vara lite försiktigt!! Jättefina bubblor är det!
- 5kg svenska äpplen
- Vatten
- 1msk Askorbinsyra
- 3-400g socker per avrunnen saft
- 50g citronsyra
- Gör så här;
- Skölj äpplena, och ta bort fäste och skaft.
- Skär i bitar och lägg dem i en stor gryta.
- Häll på kokande vatten så att det täcker äpplena.
- Strö i Askorbinsyra.
- Rör om.
- Sätt på lock och låt grytan stå i rumsvärme.
- Rör om varje dag och försök mosa sönder äppelbitarna.
- Efter 3-4 dagar startar jäsningen. Tänk på att inte peta med fingrarna i grytan.
- När massan slutat jäsa efter 8-16 dagar silar man den genom silduk.
- Mät saften och beräkna mängden socker efter mängden saft.
- Värm en liter av saften och ha i citronsyran och sockret i den.
- Blanda det i den kalla saften.
- Rör om.
- Häll saften på rengjorda flaskor och täck över.
- Sätt INTE på korken förrän efter ett par dagar. Det får inte bubbla i cidern.(lägg en handduk över flaskorna.)
- Denna cider kan förvaras länge och blir bara godare!!
Kan spädas med vatten eller mineralvatten vid servering.
1 kommentar:
Detta kommer jag helt klart att prova i år!
Skicka en kommentar