lördag 17 maj 2008

Frödinglimpan



Jag har testat att göra ett bröd med de bästa smakerna och egenskaperna av de bröd jag bakat med surdeg. Resultatet blev enligt följande:
Dag1(Fördeg):
  • 3dl Vatten
  • 5-10g Jäst
  • 250g(4dl) Dinkelsikt
  • 100g(-dl) Fullkornsdinkel
Blandas och skall stå övertäckt i rumstemperatur.
Dag2(Bakdak):
  • 3dl Vatten
  • 10g Jäst
  • 200g Rågsurdeg(satt på russin)
  • Mixa i foodprocessor 1dl solroskärnor+1dl pumpakärnor+2msk linfrö.(En service för de som inte gillar bitar i bröd. Gillar man det så har man i dem som de är!!)
  • 1msk Honung
  • 150-300g Manitoba cream eller Vetemjöl special (150g ger en kletigare deg men ett saftigare bröd)
  • 300g Fullkornsdinkel
  • 15g Havssalt

  • Blanda allt och ha i fördegen och kör på låg hastighet i 5-10min.
  • Låt jäsa 1,5 tim men klapa in 2-3 msk olivolja runt degen innan.
  • Forma 2 limpor och låt jäsa i jäskorg.
  • Jäs c:a 45min-1tim.
  • Skåra brödet och sätt in brödet på baksten i 350C.(maxtemp )
  • Kasta in 1dl vatten i ugnen.
  • Vänta 1o min. och sänk sedan till 200C
  • Grädda c:a 45min.

Inga kommentarer: