måndag 19 maj 2008

Frödingtårta


Detta är en "riktig" Fröding-tårta. Den serverades för flera år sedan på Alsters Herrgårds- Café utanför Karlstad och som är skalden Gustaf Frödings födelsehem. Det var en av sommarens händelser när vi cyklade dit och åt denna underbart goda tårta. I tidningen LAND fanns 1990-91 en bilaga med där recepten på alla bakverk som serverades på Alsters Herrgård . TÄNK en sån lyckträff!!
Det är en av mina älsklingstårtor och serveras ofta på min födelsedag. Nu är jag gift Fröding men nog är det kul att det finns en tårta som heter precis som en själv??(Fast min man ingår i Värmlandssläkten Fröding och är släkt med GF)
Här är receptet!! (Inte kan det väl finnas upphovsrättsskydd på ett recept??)
Tårtbotten:
  • 4 stora ägg
  • 4dl socker
  • 4½dl vetemjöl
  • 1msk bakpulver
  • 1msk vaniljsocker
  • 2½msk kakopulver
  • 1dl mjölk

Vispa ägg och socker poröst. Blanda allt torrt och ha i smeten omväxlande med mjölken. Häll smeten i smord 3liters form. Grädda i 175C c:a 60min.

Dela den i två delar och fyll den med vaniljsås spetsad med grädde. ( 1dl av varje, men jag brukar ta mer... och ofta dela den i tre delar)

Glasyr

  • 100g florsocker
  • 1msk kakao
  • ½msk vaniljsocker
  • 50g smält smör
  • c:a ½ msk varmt kaffe

Blandas och bredes över kakan.

  • Vispa 3-4 dl grädde och spritsa kanten.
  • Gör en gräddsnurr/ros i kanten där en jordgubbe trivs bra!! ( Skall vara tillägnad födelsedagsbarnet!)

  • NJUT!! .

2 kommentarer:

Daniel Roos sa...

Du ligger verkligen i med ditt skapande jätte fin tårta och surdegsbröd ha en fin vecka mvh Daniel

Froding sa...

Tackför besöket och hoppas att jag kan inspirera dig också. Vore kul om du gjorde min tårta, då kunde man se HUR den verkligen skulle se ut och smaka.....//ps Får du känslan av att dina händer är för stora när du gör sina fantastiska skapelser?? När jag pillade med rosorna så kändes det som att det var några fingar för mycket per hand.....samt att de bytt plats..