torsdag 19 juni 2008

Flädersaft


Jag har varit hos min bror och plockat fläderblommor. Har läst olika recept och kommit fram till följande:
  • 25 blomklasar som jag sköljt och klippt bort den grova stammen på.
  • 2 rentvättade och skivade citroner.
  • 1,7 kg Strösocker som jag hällt över blommor och citron.
  • 50g Citronsyra.
  • 1½ liter kokande vatten som jag slagit över allt, och därefter rört om.

Rör i hinken någongång varje dag och låt stå så i 3-5 dygn.

  • Sila genom silduk.
  • Låt sedan saften koka upp och skumma noga.
  • Häll upp på rengjorda flaskor och ställ sedan in flaskorna i vattenbad(häll i kokande i vattenbadet) i 80C c:a 20 min.

Ger c:a 2,5-3 liter saft som kan spädas 1+4

1 kommentar:

Maria sa...

Det där med flädersaft är lite av en gåta. Jag har gjort många olika recept och kommit fram till att citronskalet ger en besk bismak som jag inte gillar. I år ska jag prova att bara pressa i citronsaften. Jag använder dessutom farinsocker i min vilket gör smaken ännu bättre.
Maria