lördag 2 augusti 2008

Frödings Sockerdricka

Flaskorna fyllda, skall nu ner i källaren där de skall stå på huvudet!!


Ända sedan jag såg Emil i Lönneberga dricka Sockerdricka på marknaden har jag undrar HUR det smakade med RIKTIG sockerdricka. I Prinsessornas kokbok har jag hittat ett recept, och nu tar jag det till mig som mitt eget ;-))



  • 400g Strösocker (100g)
  • 10 liter friskt vatten.(2,5 liter)
  • 2 flaskor pilsner.(1½dl )
  • Saften av 1 citron.(½citron)

Blanda allt i en gryta, vispa tills sockret har löst sig, det kan ta en halvtimme. Tappa upp på rengjorda patentflaskor. Ställ flaskorna upp och ner i källaren. Vänta 10-14 dagar, då skall sockerdrickan ha bornerat (vara klar!). Är den inte det så vänta någon dag till!!

Jag delade receptet på 4 och det blev 6st ½liters-flaskor. SPÄNNANDE.....fortsättning följer...

Detta kan man läsa här: http://www.vinosprithistoriska.se/

Det som bornerar skummar och bubblar. Det kan gälla drycker som läsk eller champagne, för att ta två exempel. Själva skummet i dessa drycker kallas i sin tur för bornyr.
Men ordet kan också användas om något uppblåst och överdådigt. När Karl XV 1865 fick syn på det vackra rådhuset i Örebro tyckte han att det var ett riktigt skrytbygge, och att staden inte riktigt var fin nog för en sådan byggnad. Han utbrast: "Åt hut Örebro - bornera inte, svagdricka!"
Bornera har använts i svenskan sedan början av 1820-talet. Det är direkt hämtat från det nederländska borneeren, med innebörden att blanda vin med mineralvatten - i sin tur en avledning av born, brunn.

Inga kommentarer: