
- 400g Strösocker (100g)
- 10 liter friskt vatten.(2,5 liter)
- 2 flaskor pilsner.(1½dl )
- Saften av 1 citron.(½citron)
Blanda allt i en gryta, vispa tills sockret har löst sig, det kan ta en halvtimme. Tappa upp på rengjorda patentflaskor. Ställ flaskorna upp och ner i källaren. Vänta 10-14 dagar, då skall sockerdrickan ha bornerat (vara klar!). Är den inte det så vänta någon dag till!!
Jag delade receptet på 4 och det blev 6st ½liters-flaskor. SPÄNNANDE.....fortsättning följer...
Detta kan man läsa här: http://www.vinosprithistoriska.se/
Det som bornerar skummar och bubblar. Det kan gälla drycker som läsk eller champagne, för att ta två exempel. Själva skummet i dessa drycker kallas i sin tur för bornyr.
Men ordet kan också användas om något uppblåst och överdådigt. När Karl XV 1865 fick syn på det vackra rådhuset i Örebro tyckte han att det var ett riktigt skrytbygge, och att staden inte riktigt var fin nog för en sådan byggnad. Han utbrast: "Åt hut Örebro - bornera inte, svagdricka!"
Bornera har använts i svenskan sedan början av 1820-talet. Det är direkt hämtat från det nederländska borneeren, med innebörden att blanda vin med mineralvatten - i sin tur en avledning av born, brunn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar