Så jag samlade fakta lite här och där, och så här gjorde jag.
1.3 kg apelsiner och en vid sidan om!( för mig blev det 5 apelsiner+en extra)
1 st citron( eller 1 msk citronsyra)
1liter vatten
1.5 kg strösocker
Lite Atamon
Skär apelsinerna i klyftor( 4 per apelsin).
Ta ca 8 klyftor och skär dem så tunt det går och dela dem i 2-3delar igen.
De övriga klyftorna delas så att man skiljer köttet från skalet.
Pressa den extra apelsinen och tillsätt saften.
Lägg allt i grytan tillsammans med vattnet och citronsaften, och koka under lock c:a 30 min.
Ta bort grytan och plocka nu bort skalen och de största bitarna. Se till att massan ser jämn ut.
Rör i sockret och se till att det löser sig.
Sätt grytan på spisen igen och koka nu utan lock tills massan är 106-107 grader eller gör marmeladprovet.
Skumma och ha i lite Atamon.
Fyll på varma rena burkar.
Ställ i vattenbad i ugnen ca 20 min.
Hej så länge!
Marianne
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar