onsdag 18 juni 2008

Examensbuffé





Tjälknöl:

  • Fryst fransyska c.a 1kg i ugn 75C c:a 10-12 timmar
  • Lägges sedan i en lag av 5dl vatten-1dl salt och 5 sockerbitar
  • Låt kallna i lagen och skiva sedan tunt. Jag gjorde 3 stycken.


Fläskfilé med Mynta och Basilika:

  • 1,2-1,5 kg rena fläskfileer
  • 2krukor färsk basilika
  • 1kruka mynta
  • ½dl olivolja
  • salt&peppar
  • 500g parmaskinka eller bacon
  • Smör+olja till stekning
  • Mixa olja+örter. Skåra filén och lägg i örtmixen
  • Kläm ihop och linda baconet runt filen
  • Stek/bryn fileerna runt om och lägg sedan fileen på ugnsfast form och stek tills köttet håller c:a 75C Jag gjorde dubbelt av detta till c:a 40 personer.

Brietårta med honung och valnötter, och Västerbottenost.

Melon, Kiwi och Vindruvor.

Vanlig Potatissallad.(från Konsum Värmland!!)

Systers Potatissallad:

  • Hackad rödlök
  • Olja+äppelcidervinäger
  • Italiensk salladskrydda
  • Senap
  • Blanda ovanstående (i lagoma proportioner) och häll över nykokt färskpotatis
  • Strö nyklippt dill över.

Grönsallad med gurka, tomat, rödlök och sallad

Renee Voltaire;Vårrullesallad

  • 1 hackad rödlök,
  • 1-2 nävar böngroddar
  • 5dl kokt rött ris, 1dl pumpafrö
  • 1 bit fetaost
  • 1tsk Sambal oelek
  • Olja,soja, salt&peppar.
  • Värm allt i en wokpanna. Låt kallna.Jag gjorde dubbel sats.

Ätes med

Cashewnötsdipp:

  • 2dl osaltade cashewnötter
  • 2 soltorkade ekologiska tomater
  • 1 bit röd chili( jag använde färsk, men enligt receptet skall det vara torkad)
  • 1-2 färska tomater
  • 1 klyfta vitlök eller en halv liten färsk vitlök
  • 1 röd paprika
  • 1 pressad lime eller citron
  • salt&peppar
  • ½ kruka färsk koriander. Mixa allt och späd ev. med vatten om det känns torrt. Jag gjorde dubbel sats.

Creme Fraiche röror

  • 1) Hackade oliver ;CF 2-3 dl + en burk hackade ekologiska svarta oliver
  • 2) Hjortron:CF 2-3 dl + 1dl ekologisk hjorttronsylt
  • 3) Tomat/äppelchutney:CF 2-3 dl+ 1 burk av min egen chutney.(recept kommer sanrt)

Danska rundstycken från Jan Hedhs bok "Bröd".Vitt bröd med bl.a. äggula, smör och honung. Vägde dem så de blev lika. c:a 35 st.

Äppel- och Hasselnötsbröd enligt Daniel Roos, även de 50g, 35st. (receptet finns sedan tidigare)

Frödingkex penslade med olivolja med salt och timjan.(recept finns sedan tidigare)

Wilmas Ekologiska Rågknäcke, köpt på Coop.

  • Dryck:Vitt vin och ekologiskt rödvin. (Hittade inget eko vitt vin!!)
  • Ekologiskt Kaffe från Löfbergs Lila och Examenstårta.

Mingla sedan lugnt bland alla gäster...Jag lovar att ni sover gott när kalaset är över....

Inga kommentarer: